هدف کلی: آشنایی با حشرات به عنوان مخلوقات خداوند
اهداف جزئی:
- تقویت هوش طبیعتگرایی
- آشنایی با نعمتهای خداوند و زیباییهای آن
- دستورزی و تقویت عضلات دست
- تقویت قدرت حافظه
- تقویت و هماهنگی تواناییهای جسمی – حرکتی
- پرورش خلاقیت
- تقویت روحیه پرسشگری
- توجه به زیباییهای آفرینش و لذتبردن از آن ها
- آشنایی با نعمتهای خدا و تشکر از او
- گوشدادن و تشخیص صداهای پیرامون
در مورد جمله پایین با کودکان صحبت کنید و از ایشان بخواهید تا از خدا به خاطر یکی از زیباییهای دنیا تشکر کنند:
«خدایا به خاطر تمام زیباییهایی که آفریدهای تو را شکر میکنم.»
برای مرور درسهای گذشته سؤالات ذیل را از نوآموزان بپرسید:
- جلد 3، درس 32: یک فایده استفاده از گوشی همراه را بگویید.
- درس 3: مار و تمساح چطور حرکت میکنند؟ علت آن چیست؟
- درس 5: چه حیواناتی برای دفاع از خود لگد میزنند؟
تصویرخوانی و تفکر: ضمن جلبتوجه نوآموزان به تصاویر بالای کتاب از آنها بپرسید، آیا نام این حشرات را میدانید؟ در مورد هر یک چه چیزهایی میدانید؟ اگر قرار بود شما یک حشره باشید، دوست داشتید جای کدام یک از آنها باشید؟ چرا؟ خدای مهربان حشرات را چه شکلی آفریده است؟ کدام یک از آنها به شکل گروهی زندگی میکنند؟
ادراک دیداری (اکمال دیداری)و شباهت: از نوآموزان بخواهید، تصویر کامل این حشرات را حدس بزنند و آن را کامل و سپس رنگآمیزی نمایند و به عکس شبیه به خود در بالای صفحه وصل نمایند.
مرور عدد 8 (درس 3): چند تصویر حشره در صفحه می بینی، آنها را با انگشتان دستت بشمار.
نوآموزان را به حیاط مدرسه، بوستان یا محیطهای طبیعی نزدیک کودکستان ببرید و از آنان بخواهد ابتدا به صداهای پیرامون خود بادقت گوش کنند و بگویند چه صداهایی میشنوند، آیا صدای حشرهای هم در بین صداها وجود دارد؟
در ادامه از آنها بخواهید نام برخی از ریزترین موجودات زنده که خداوند مهربان آفریده است را ببرند. کودکان در طبیعت گردش کنند و حشرات را بدون آسیب رساندن به آنها و حفظ نکات ایمنی پیدا کرده و به شکل، رنگ و نحوه حرکت آنها توجه کنند.
صدای بعضی از حشرات مانند زنبور، جیرجیرک، مگس و… را برای نوآموزان پخش کنید و از آنان بپرسید این صداها مربوط به چه حشراتی است آیا این حشرات را در گردش خود پیدا کردید؟ به نظر شما چرا خدا اینها را آفریده است؟
در پایان از نوآموزان بخواهید در مورد نتایج مشاهدات خود با یکدیگر گفتوگو کنند.
نکته: حضور در طبیعت و مشاهده مخلوقات الهی، ناخودآگاه موجب ایجاد سؤال در ذهن کودک میگردد. مربی باید با درایت، سؤالات کودکان را به سمت اهداف تربیتی راهنمایی کند و دل کودکان را متوجه حضور پررنگ خالق مهربان در تمام هستی نماید.
تصاویر حشراتی که در رمزینه قرار دارد را چاپ کنید. ابتدا تصویر سه حشره را به کودک نشان دهید و بعد از چند ثانیه تصاویر را بردارید و از کودک بخواهید نام تصاویری که دیده است را بیان کند. سپس بازی را با 4 و 5 کارت ادامه دهید. از نوآموزان بخواهید این بازی را با همگروهیهای خود انجام دهند.
برای دریافت عکس حشرات رمزینه را بازخوانی نمایید.
ابتدا در مورد حشرات و اینکه هریک از کودکان کدام یک را بیشتر دوست دارند، بهصورت گروهی گفتوگو کنید و از آنها بخواهید با استفاده از وسایل دورریز و در دسترس، همچون وسایل ذیل، کاردستی آن حشره را درست کنند. (دقت داشته باشید که این وسایل از لحاظ بهداشتی تمیز باشند.)
وسایلی همچون: لوله دستمالکاغذی، بطری، کاغذ رنگی، مقوا، نخ کاموا، پولک، درب بطری، روبان، چسب و… .
کودکان به کمک والدین خود، در مورد اهمیت و فایده یکی از حشرات و زیباییهای آفرینش تحقیق کنند و برای دوستان خود در کلاس تعریف کنید.