درس 2 - معرفی خود در کلاس

به نام خداجون مهربون

هدف کلی: خودآگاهی و معرفی خود در جمع

اهداف جزئی:

  • شناخت علائق خود (فعالیت‌ها، رنگ‌ها، خوراکی‌ها و…)
  • به‌کارگیری جملات و عبارات کوتاه
  • به‌کارگیری لحن و آهنگ صدا در موقعیت‌های مختلف سخن گفتن
  • سخن گفتن در برابر جمع
  • اجرای نمایش‌های مختلف
  • تقویت هوش کلامی – زبانی (Verbal / Linguistic)
مرورها بر اساس منحنی فراموشی

مرور درس اول؛ شروع کارها با نام خدا

توضیح: در درس قبل، مبحث «شروع کارها با نام خدا» بیان شد. برای تثبیت این مفهوم در ذهن کودک لازم است که بر اساس منحنی فراموشی ابینگ‌هاووس،[1] در فواصل زمانی مشخصی، تکرار و مرور این موضوع اتفاق بیفتد تا مفهوم مد نظر از حافظه کوتاه‌مدت کودک به حافظه بلندمدت او، منتقل شود. گروه تولید محتوای کتاب با محاسبه منحنی فراموشی بر روی هر درس، زمان مرورهای متعدد را در بین دروس چینش کرده است. ازاین‌رو ضروری است تا مربی محترم جهت تثبیت مفاهیم بیان‌شده در هر درس، مرورها را که بر اساس منحنی فراموشی چینش شده و در آغاز هر درس به آن اشاره‌شده است را با جدیت موردتوجه قرار دهد.

بعد از آموزش موضوع «شروع کارها بانام خدا» در درس گذشته، حالا زمان مرور نخست این مفهوم در این درس است که در ضمن فعالیت‌ها به‌مرور این مبحث اشاره‌شده است.

[1] The Forgetting Curve.

فعالیت 1: کتاب کودک

تصویر خوانی و تفکر: از نوآموزان بخواهید تا خوب به تصویر نگاه کنند و حدس بزنند که بچه‌ها در حال انجام چه‌کاری هستند. از آن‌ها بپرسید: به نظر شما نام این بازی چیست و شیوه اجرای آن چگونه است؟ حالا که ذهن کودکان آماده‌شده است می‌توانید بازی «نوبت کیه حرف بزنه؟» را با بچه‌ها انجام دهید.

 

فعالیت 2: بازی «نوبت کیه حرف بزنه؟»

وسایل موردنیاز: جعبه کارتونی، برگه‌های پرینت شده تصاویر

شیوه اجرا: از قبل یک تاس بزرگ تهیه کنید و در هر سمت آن‌یکی از تصاویر زیر را بچسبانید: سطل رنگ، ظروف غذا، اسباب‌بازی، سبد میوه، چرخ‌دنده، ستاره دنباله‌دار.

برای تهیه تاس، می‌توانید از یک جعبه استفاده کنید و تصاویر را در اطراف مختلف آن بچسبانید.

قبل از شروع بازی برای کودکان توضیح دهید که هر یک از تصاویر نشانه چیست. کودکان در حیاط یا کلاس حلقه‌زده و به‌نوبت در وسط قرار می‌گیرند و خود را با گفتن بسم‌الله الرحمن الرحیم معرفی می‌کنند (مرور درس گذشته) نام و نام خانوادگی و سن خود را می‌گویند؛ سپس تاس را می‌اندازند هر شکلی که آمد در مورد آن صحبت می‌کنند مثلاً اگر ظرف غذا آمد در مورد غذاهای موردعلاقه خود صحبت می‌کنند اگر ستاره دنباله‌دار آمد در مورد آرزوهای خود صحبت می‌کنند (در اینجا کودکان با مفهوم آرزو آشنا می‌شوند) اگر چرخ‌دنده آمد در مورد این‌که وقتی بزرگ شدند دوست دارند چه شغلی داشته باشند صحبت می‌کنند و… سپس نفر بعد و یک به یک تمام کودکان خودشان را معرفی می‌کنند.

مربی محترم!

توجه داشته باشید افزایش اعتمادبه‌نفس، شناخت خود و توانایی صحبت در برابر جمع، خصوصاً به‌طور منسجم و مسلط، از اهداف مهم دوره پیش‌دبستانی است.

 

فعالیت 3: کاردستی میکروفن

وسایل موردنیاز: مقوا، کاغذ رنگی، چسب، نوارچسب، وسایل دورریز مثل قوطی شامپو یا نوشابه، رول دستمال‌کاغذی و…

شیوه اجرا: خانم مرغ مهربان، مربی کودکستان «دانابان» است دعوت‌شده بود تا سر صف که تعداد زیادی از بچه‌ها حضور داشتند سخنرانی کند اما هر چه قدر بلند صحبت می‌کرد بازهم عده‌ای صدایش را نمی‌شنیدند، آیا می‌توانید کمکش کنید و یک میکروفون برایش بسازید تا همه صدایش را بشنوند؟

بچه‌ها را به گروه‌های 3 یا 4 نفره تقسیم  کنید و وسایل مورد نیاز را در اختیار کودکان بگذارید و از آنان بخواهید از بین وسایل آنچه را که فکر می‌کنند برای ساختن میکروفن نیاز دارند استفاده کنند.

فعالیت 4: داستان «معرفی جنگل دانابان»

به نام خدای همه بچه‌ها

خدای گل و سبزه و چشمه‌ها

سلام بچه­ های مهربان. سلام گل ­های خندان. من یک جنگلم. جنگلی که با بقیه‌ی جنگل‌ها فرق دارد. تعجب کردید؟ حتماً از خودتان می‌پرسید که چه فرقی؟

بله فرق دارم؛ چون درون من، یک مدرسه درختی هست که اسمش «مدرسه‌ی دانابان» است؛  به خاطر همین، به من «جنگل دانابان» می‌گویند.

کلی بچه دوست‌داشتنی در این مدرسه درس می‌خوانند که خودشان را نگهبان دانایی می‌دانند و با نادانی مبارزه می‌کنند. آنها می‌خواهند دانا و داناتر شوند؛ چون می دانند که دانش هر کس نگهبان و مراقب اوست.

هر کسی که قصه‌های من را بشنود، تعجب می‌کند؛ چون هر بار یک‌چیز جدید یاد می‌گیرد. یاد گرفتن و بازی کردن اینجا یک قانون است. پیش من حیوان‌های زیادی زندگی می‌کنند که هرکدام قصه‌ای دارند. مهربان و پرتلاش هستند و همه دنبال دانایی‌اند. آنها خیلی همدیگر را دوست دارند. حالا حیوانات جنگل از معرفی می‌کنم.

ناز پری و پرپری با مامان و بابا روی یک درخت زیبا و سرسبز زندگی می‌کنند. آن‌ها کبوتر هستند. مامان‌پری، خانه‌دار و باباپری نامه‌رسان است. پرپری یک پسر بازیگوش و درس‌خوان و خواهرش نازپری یک دختر باادب و باهوش است. دوست‌های آن‌ها، پشمک، فیلو، پوپی، ببعی و پیشو هستند. معلم آن‌ها خانم قُدی، مرغ مهربان و خندانی است.

ولی بچه‌ها، اینجا یک دشمن بدجنس و دروغ‌گو هم داریم. اسمش گرگ ستاره آبی است. یک گرگ بدجنس که همیشه به فکر یک نقشه‌ی جدید است تا حیوان‌های بیچاره را اذیت کند.

اگر دوست دارید که ماجرای من و حیوانات جنگل دانایی را بدانید، مهمان بشوید تا ببینیم چه قصه‌هایی قرار است برای نازپری و دوست‌هایش اتفاق بیفتد.  فعلاً تا یک سلام دیگر خدانگه‌دار.

جنگلی هست سبز و قشنگ
پرنده‌ی زبر و زرنگاسمش چیه؟ دانابانه
از خوبی و قشنگیاش

روی درختاش همیشه
صدای جیک و بق بقو

تو خونه­ی کبوترا
کارهای خوب خوب می­کنن

نازپری جون، یه دختره
مامان­پری خونه داره

بچه­ها جون دانابانه
دوست اونان پشمک و فیل

خانوم قدی معلمه
با بچه­ها مهربونه

گرگ ستاره آبی هم
دروغ می­گه خیلی زیاد

بچه­ها جون از این به بعد
با قصه­ی جنگلمون

سنجاب داره راسو داره
خرگوش پشمالو دارهحیوون داره یه عالمه
هر چی بگم بازم کمه

یه عالمه پرنده هست
صدای خوب خنده هست

همه با هم مهربونن
قدر همو خوب می­دونن

پرپری هم داداش اون
باباپری نامه رسون

اسم خوب مدرسه­شون
پوپی، پیشو، بع بعی جون

معلمی خندون و شاد
باسواده خیلی زیاد

خونه ش میون جنگله
توی بدی­ها اوله

همراهِ خوبِ ما باشین
با حیووناش آشِنا شین[1]

[1] طیبه شامانی (طناز)

فعالیت پیشنهادی: نمایش معرفی خود با تقلید صدا

اجرای نمایش معرفی خود با تقلید صدای انسان یا حیوان.

از کودکان بخواهید که هرکدام یک نقش (انسان یا حیوان) را در نظر بگیرند. مثل جوجه، کلاغ، پیرزن و… و با همان صدا و میکروفنی که ساخته‌اند خود را معرفی کرده و مشخصات کامل خود را بگویند. می‌توانند با توجه به نقشی که انتخاب کرده‌اند، در مورد آن نقش صحبت کنند. (لازم است به‌منظور مرور درس قبل بر شروع کار با نام خدا تأکید شود)