درس 13 - وسایل خطرناک

به نام خداجون مهربون

هدف کلی: آشنایی با وسایل خطرناک و پرهیز از بازی با آن‌ها

اهداف جزئی:

  • توجه و دقت به صداهای اول کلمات (صدای آ)
  • گسترش گنجینه واژگان
  • تصمیم‌گیری در انجام‌دادن فعالیت‌های روزمره و ارائه ایده‌های نو و راه‌حل‌های عملی
  • بیان دلایل منطقی ساده برای عمل خود
  • نقاشی کردن
  • تقویت قدرت خلاقیت و تفکر
  • تقویت مهارت‌های دست ورزی
  • افزایش هوش کلامی – زبانی و توانایی صحبت در جمع (Verbal / Linguistic)
آغاز سخن با نام خدا و هم‌خوانی سوره توحید
عادت چله

ابتدای کلاس، بحث و گفت‌وگویی کوتاه در مورد زود خوابیدن (ساعت 10) با کودکان داشته باشید. می‌توانید ایشان را با شعر زیر تشویق کنید:

ساعت دَه تو رختخواب
ببند چشاتو زود بخواب

مرورها بر اساس منحنی فراموشی

به‌منظور مرور و تثبیت دروس گذشته، سؤالات زیر را از کودکان بپرسید:

  • درس 4: شما چطور از وسایل عمومی مدرسه و کلاس خود مراقبت می‌کنید؟
  • درس 10: برای محافظت از پوست چه نکاتی را باید رعایت کنیم؟
  • درس 12: حس چشایی به کدام عضو بدن مربوط می­ شود؟
فعالیت 1: کتاب کودک

تصویر خوانی و تفکر: از نوآموزان بخواهید تا با دقت به تصویر نگاه کنند و بگویند که به نظر آن‌ها چه ماجرایی در حال اتفاق افتادن است و پرپری می‌خواهد چه‌کاری انجام دهد؟ اتو خوشحال است یا ترسیده، چرا؟ و … .

این سؤالات موجب می‌شود تا کودک به فکر واداشته شود و اشتیاق لازم برای شنیدن داستان را در کودک ایجاد می‌کند.

هم آغاز «آ»: ابتدا مفهوم هم آغاز آ را با ذکر چند مثال توضیح دهید سپس از نوآموزان بخواهید تا چند مثال در این مورد بزنند و بگویند که از میان عکس‌ها و قاب‌های روی دیوار نام کدام‌یک با صدای «آ» شروع می‌شود زیر آن‌ها خط بکشند. (آمبولانس، آتش، آتش‌نشانی، آب).

فعالیت 2: داستان خلاق «اتوی فراری»

ابتدا قصه را برای کودکان بخوانید سپس در مورد آن بحث و گفتگو کنید:

روز جمعه بود و آسمان جنگل دانابان آبیِ آبی؛ حتی یک تکه ابر کوچک هم دیده نمی‌شد. مامان کبوتر، لباس‌های شسته شده را روی شاخه پهن می‌کرد تا خشک شوند.

پرپری  که داشت با توپ آبی و قرمزش بازی می‌کرد، روپوش مدرسه‌اش را دید روی شاخه پهن‌شده است. پیش مامان رفت و گفت: «مامان جونم! این بار می‌خواهم خودم تنهایی روپوش مدرسه‌ام را اتو بزنم، خودم تنهای تنها!» مامان گفت: «آفرین پرپریِ مامان که می‌خواهی کارهایت را خودت انجام بدهی؛ اما باهم اتو می‌کنیم؛ چون اتو خیلی داغ است. شاید نوکِ پرهای کوچولویت را بسوزانی. تو نباید به چیزهای خطرناک دست بزنی.»

پرپری پرسید: «چیزهای خطرناک یعنی چه؟»

مادر گفت: «یعنی چیزهایی که به بچه‌ها آسیب می‌زنند؛ مثل اتو، کبریت، اجاق‌گاز، سوزن، چاقو و…».

بعدازظهر شد. پرپری دید که مامان و بابا و نازپری خواب هستند. یواشکی و بی‌سروصدا، روپوشش را از روی شاخه برداشت. آن را پیش اتو برد. خواست اتو را بردارد که اتو کوچولو با ناراحتی فریاد زد: آهای! کمک، کمک، مامان به دادم برس. پرپری! پرپری می‌خواهد مرا بردارد، کمک!»

پرپری زود جلوی دهان اتو را گرفت و آرام گفت: «هیسسس! اگر داد بزنی، سیمت رو با قیچی قطع می‌کنم!». اتوی بیچاره هم از ترس ساکت شد. پرپری خواست دوشاخه ی اتو را به برق بزند؛ ولی زورش نمی رسید. ناگهان صدایی کنار گوش چپش گفت: «آفرین، بیشتر فشار بده پرپری. تو باید دوشاخه رو به پریز بزنی. فشار بده. نترس چیزی نمی‌شود.» بچه‌ها می‌دانید او چه کسی بود؟ بله «شیطونک بدجنس» که موقع کارهای خطرناک برای ما دست می زند و به ما آفرین می‌گوید.

پرپری هم به حرف «شیطونک» گوش داد و دوشاخه را بیشتر فشار داد؛ بیشتر و بیشتر. اتو داد زد:«آی، وای! دوشاخه‌ام شکست، پرپری! این کار را باید مامان یا بابا انجام بدهد. خواهش می‌کنم دست از سرم بردار.» ولی پرپری به حرف‌های اتو گوش نمی‌داد و دوشاخه را بیشتر فشار می‌داد. ناگهان پریز برق جرقه زد و پرپری را به عقب پرتاب کرد، کبوتر کوچولو کمی ترسید؛ ولی از جا بلند شد و اتو را روی روپوش مدرسه‌اش گذاشت و … .

از کودک بخواهید تا داستان را با خلاقیت خود تکمیل کند.

فعالیت 3: بحث و گفت و گو

آموزش وسایل خطرناک و مرور خط باز و بسته (درس 12): سؤالاتی را از دل داستان بیان کنید و در مورد وسایل خطرناک و علت پرهیز از این وسایل با کودکان بحث و گفت‌وگو کنید. سؤالاتی همچون مامان گفت که چه وسایلی خطرناک هستند؟ چرا اتو از پرپری فرار می‌کرد؟ شیطونک به پرپری چه می‌گفت و هرکس به حرف او گوش دهد چی می‌شود؟ و… .

سپس به کتاب کودک رجوع کنید و از کودکان بخواهید وسایل خطرناک را در تصویر پیدا کنند و دور آن را خط بسته بکشند، شیطونک را نشان دهند و دور آن خط باز بکشند.

آموزش مراکز ضروری و مرور مفهوم داخل و خارج (درس 10): سپس در مورد شماره‌های ضروری با کودکان صحبت کنید؛ شماره‌هایی که در مواقع خطر باید بلد باشیم.

(شماره آتش‌نشانی: 125، شماره پلیس: 110 و شماره فوریت‌های پزشکی: 115)

از کودکان بپرسید، داخل قاب‌های روی دیوار و خارج آن‌ها چه تصویری است و مفهوم داخل و خارج را مرور کنید. سپس در مورد ماشین‌های داخل قاب توضیح دهید و از نوآموزان بخواهید تا هر تصویر را به قاب عکس مربوط به خود وصل کنند.

کودکان به چند مورد از مسائل روزمره خود اشاره کنند و بگویند که در کدام‌یک از موارد، به شماره‌های ضروری زنگ می‌زنیم و در چه موردی نباید به این مراکز زنگ زد. (دقت داشته باشید که آموزش این مباحث منجر به ایجاد مزاحمت تلفنی برای مراکز مذکور نگردد.)

فیلم آموزش شماره های اضطراری:

فعالیت 4: نقاشی

به کودکان بگویید اگر برای کسی حادثه ای مثل آتش سوزی اتفاق بی افتد چه کسی می تواند کمک کند و ما باید چه کنیم؟ اگر برای شخصی حادثه ای اتفاق بی افتد که حال او به شدت بد شود با کجا باید تماس گرفت؟ از کودکان بخواهید، نقاشی‌ای در مورد یکی از این موارد بکشند: «پلیس، آتش‌نشان یا اورژانس» و در پایان در مورد نقاشی های خود توضیح دهند.

فعالیت با والدین:
  1. اگر خدایی نکرده، جایی آتش بگیرد چه باید کنیم؟

از کودکان بخواهید با مشورت و هم فکری والدین خود در مورد رفتارهای هنگام آتش سوزی، تحقیق و پرس و جو کنند و نتایج یافته های خود را در کلاس ارائه دهند.

2. نوآموزان با رعایت نکات ایمنی به همراه والدین، به آشپزخانه رفته و وسایل خطرناک در منزل را شناسایی و مشاهده کنند. سپس روز بعد در مدرسه درباره آن صحبت کنند.