کتاب مربی (2) : دیگران را دوست دارم

به نام خداجون مهربون

مقدمه

دوران کودکی بهترین دوره‌ای است که می‌توان فرد را محیای قدم برداشتن برای فتح فرداهایی بهتر نمود و این دوره، زمانی است که زمین تربیت کودک بیش از هر وقت دیگری پذیرای بذر آداب الهی است. کودکان می‌توانند دنیای اطراف خود را کشف و درک کنند، رشد کنند و شکوفا شوند و در فردای خویش تبدیل به عناصر تأثیرگذار، در عرصه‌های ملی و بین‌المللی گردند.

در بسته آموزشی «دانابان» سعی بر این است که مهم‌ترین مهارت‌های سبک زندگی در راستای شکوفایی فطرت الهی کودک متناسب با درک و ظرفیت این دوره و در قالب‌های متنوع و جذاب به‌صورت بازی‌وارسازی شده (Gamification) گنجانده شود. ازاین‌رو بسته آموزشی «دانابان» در 4 حیطه اصلی که شامل موارد زیر می‌شود سخن به میان آمده است:

  1. تعامل با خویشتن: جلد نخست از کتاب کودک و مربی حول محور تعامل با خویش طرح‌ریزی‌شده است که تحت عنوان «خدا مرا دوست دارد» نام‌گذاری شده است.
  2. تعامل با دیگران: جلد دوم از کتاب کودک و مربی، تحت عنوان «دیگران را دوست دارم» است که به مبحث ارتباط با دیگران در دو حیطه اصلی آداب ارتباط با خانواده و تعامل با شهروندان ازجمله همسالان، معلم، بیماران، مهمانان و … می‌پردازد.
  3. تعامل با جامعه و کشور: جلد سوم که به نام «کشورم را دوست دارم.» نام‌گذاری شده است؛ به مسائلی که حول محور تعامل با جامعه است، می‌پردازد: مسائلی همچون افتخار به ایرانی بودن، شناخت امام (ره) و مقام معظم رهبری (دام‌ظله)، شهر زیبا (مکان مختلف شهری و روستایی) هوش مالی و اقتصادی و سواد رسانه بیان‌شده است.
  4. تعامل و ارتباط با خلقت زیست‌محیطی: در جلد چهارم از کتاب مربی و کودک به شناخت و تعامل با حیوانات، درختان، آسمان، زمین و … اشاره‌شده است. این جلد تحت عنوان «طبیعت را دوست دارم.» نام‌گذاری شده است.

لازم به ذکر است که هر عنوان از کتاب مربوط به دو ماه تحصیلی می‌باشد.

چراغ راه تولید محتوای این کتاب علاوه بر تعالیم متعالی اسلامی، سند مصوب شورای عالی آموزش‌وپرورش و اهداف مندرج در آن بوده است. در این مسیر سعی شده با استفاده از پژوهش‌های علمی در عرصه جهانی و ملی و بهره‌مندی از نظرات صاحب‌نظران این عرصه بر غنای مطالب افزوده شود.

توضیح در مورد عادت محوری (عادت چله) جلد دوم:

در هر جلد از بسته آموزشی «دانابان» که حدود دو ماه به طول می‌انجامد و معادل 40 روز درسی است، یک مسئله‌ی مهم شناسایی شده است که هر روز تکرار می‌شود؛ تا در نهایت بعد از اتمام هر جلد، آن مسئله به‌عنوان یک موضوع مهم در ذهن کودک نهادینه شود و تبدیل به عادت گردد. در جلد نخست؛ که موضوعات آن حول‌محور تعامل کودک با خود، چینش شده بود، مسئله‌ی زود خوابیدن، به‌عنوان عادت محوری قرار داده شده بود. در این جلد؛ که موضوعات آن حول‌محور تعامل با دیگران ازجمله خانواده است، عادتِ احترام به والدین، به‌عنوان مسئله‌ی محوری این جلد برگزیده‌شده است.

پرواضح است که جهت تحکیم بنیان خانواده، به‌عنوان هسته‌ی اصلی جامعه، تبیین نقش پدر و مادر و حفظ شأن ایشان، از اهمیت بسزایی برخوردار است. همین‌طور در ادبیات دینی ما، بر احترام به والدین توصیه‌های مؤکدی شده است، به‌نحوی‌که در قرآن کریم، در آیه‌های متعدد، بعد از توصیه به پرستش خداوند مهربان، توصیه به احترام به والدین شده است و نیکی به والدین، در ردیف شرک نورزیدن به خداوند قرار داده شده است. به‌عنوان‌مثال، در آیه 83 سوره بقره چنین آمده است: «لا تَعْبُدُونَ إِلاَّ اللَّهَ وَ بِالْوالِدَیْنِ إِحْساناً؛ جز خداوند یگانه را پرستش نکنید؛ و به پدر و مادر نیکی کنید.»

ازاین‌رو؛ این مسئله هرروز در قالب‌های مختلف، اول هر درس بیان می‌شود و ضروری است که مربی ارجمند، جهت نهادینه شدن این عادت، با جدیت و بدون فراموشی، به این مسئله اهتمام ورزد.

نکته:

عناوین قرار داده‌شده به‌عنوان نام هر درس و نام هر گام، صرفاً جهت دسته‌بندی و اطلاع مربی است و بیان آن‌ها برای کودکان ضرورتی ندارد.

 

گام پنجم : ارتباط با معلم
گام ششم : ارتباط با بیماران
گام هشتم : شناخت مجاهدان
گام نهم : محبت به سالمندان